Jak jsem na svatbě nebyla a ani hory neviděla

Zdál se mi sen. Byl divnej, jak už to se sny bývá, ale dost mě vyděsil. Přišla ke mě má starší neteř a naznačila, že smrdím. Pak přišla ještě ségra a obě mi zopakovaly, že smrdím. Potem. To je pro mě noční můra i v bdělém stavu. Vůbec nevím, kde se to v mém povědomí vzalo, je fakt, že už mi začíná lézt krkem, jak nosím pořád stejné hadry. Naštěstí jsem si jich vzala dost, což je dobrý hlavně proto, že je můžete skládat na sebe, koneckonců vrstvení je prej furt moderní. Já třeba neponechám nic náhodě a vrstvím i na spaní: legíny zásadně zastrčit do ponožek, pak je to tílko, triko, tričko, svetr a posledních pár nocí i čepice.  V Pokhaře jsem vyzkoušela i roušku, ale v tý se spí blbě. Že jsem magor? Ha! Běžte si teď v Čechách sednout/lehnout ven a buďte tam osm hodin. Chci vás vidět! Ale jsem na sebe pyšná – rýmu jsem chytla až pár dní před odletem a do tý doby se jí ještě zbavim. Tse! Se nenechám zase v letadle terorizovat bolavejma ušima, žejo!

Svatba! Tak na té jsem nebyla. Svatba tu totiž probíhá dva až tři dny. Je to mega obřad a nemyslete se, že se tu budete brát, jak se vám zamane. Musíte se poradit s astrologem. Jsou tu totiž specialisté na hvězdy a ti určují, kdy je nejlepší doba na vdávání. Zrovna jsme to chytli. Na obřad jsme tedy nešli, až druhý den na recepci. To byl zážitek. Dámy se fakt vyfikly: nosí tu sárí a to je prostě krásný a je jedno jakou máte postavu, samozřejmost je hodně mejkapu, ale čeho je nejvíc, tak to jsou selfíčka a skupinové fotky.

Bylo tam určo víc jak sto lidí. Probíhalo to prostoru, který se přímo jmenuje „Mega party venue“. Je tam několik sálů, kde jsme nejdříve jedli místní „jednohubky“, například smažené rybičky, smažené momo, směs oříšků… Pilo se víno, které fakt neumí, nebo pak pivo, což je OK. Do dalšího sálu jsme šli pozdravit nevěstu a ženicha. Sedí, resp. stojí na pódiu a k nim chodí neustále hosté a přejí jim a gratulují. S kolegou jsme dostali za úkol jim kolem krku dát žluté šály, jakože požehnání. Ani nevím, kde jsme k takové poctě přišli. Určitě ne proto, že jsme tam vlastně byli za exoty.

Nevěstě se na čelo lepí rýže, je v tom snad i jogurt a je to zbarvené do červena. Je to hezké, jen jak toho už měla hodně, tak jí to různě padalo a myslím, že tam stát v těžkých šatech celou tu dobu, musí být celkem dost náročné. Šaty měla červené, hodně zdobené a celá byla ozdobená i henou a než jí takto nastrojí, tak to trvá několik hodin a je to součást obřadu. Šaty má dvoje: jedny jí kupujou rodiče a druhé nastávající. Asi na mě viděla překvapený výraz, tak se smála a uklidnila mě, že při výběru samozřejmě asistovala.

Pak se tančilo. Jsou neuvěřitelní tanečníci a zpěváci a to, jak my se v Čechách stydíme, tak jsme fakt trapní, tady se dokážou bavit bez ostychu a je jim to fuk. Samozřejmě všude všechno fotí, natáčí a zase fotí a my se taky fotili, protože někde jdete, najednou vás někdo cizí chytne za ruku a už pózujete a zase jsem se chvíli cítila jak celebrita, protože tolik fotek s cizíma lidma, to se mi snad nestalo.

Pár dnů na to jsme sbalili celou kancelář a vyrazili na „retreat“. Jeli jsme do Pokhary, což je cca 200 kilometrů od Káthmándú, je to druhé největší město, i když tak velké není, jedete tam 7,5 hodiny – nojo, to chcete – a slibovali hory. Houby s octem! Musí se nechat, že doprava tam oproti Káthmá mnohem nižší, ani se nebojíte přejít silnici, vzduch se tam dá dýchat! a je tam o fous tepleji – venku. Hory nebyly. Zato pršelo. Pořád. Z výletování totálně sešlo. Nejelo se ráno v pět na východ slunce, nezůstávalo se tam o den dýl, aby se šlo na jednodenní trek, nevyjelo se lodičkou po jezeře. Je to pech, ale tak nejsme tu od výletů, žejo?

Dva dny se celých 60 lidí tmelilo a dost tlemilo. Nepálci jsou vtipálci, dokázali připravit moc hezký program, nebylo možné se nudit. Přišla mi dobrá myšlenka, že program nepřipravoval management mise, ale skupinka zaměstnanců. Vše bylo postaveno na kvízech, hrách, oceňování druhých. Fascinovalo mě to. Nebyla tam jediná nudná prezentace (dobře, jedna prezentace tam byla, ale výsledky platového průzkumu do kvízu dáte blbě) . Všichni se zapojovali po celou dobu s nadšením. Soutěživost je teda baví. Vyhrávaly se čokolády a plnily se „pozitivní“ obálky, které byly nalepené na zdi a komukoliv jste mohli nechat pozitivní vzkaz. Zažila jsem to už jednou v Deloitte, kde jsme to dělali v rámci HR týmu, je to hezké, funguje to, vyzkoušejte.

Cesta zpátky zase nějakých 8 hodiny, tradá a zase roušky na nosy. V hotelu mě přivítali s radostí a že pro mě mají lepší pokoj! No, nevim, byl hned u recepce a tak třikrát větší (na co?). Musela jsem jim připadat jako blázen, ale poprosila jsem je o stejný pokoj, co jsem měla dříve. Prostě bejt tak trochu „doma“. Celé to vzniklo tím, že se stala divná věc, co nikdo neumí vysvětlit. Jednou jsme se ještě s kolegou vraceli kolem jedenácté večer. Brána hotelu byla zavřená a my se nemohli dobouchat na hlídače. Najednou se tam objevil někdo z ulice a prej že nám pomůže a na jakém pokoji bydlíme. Hmm, to jsme mu samozřejmě neřekli. Do hotelu jsme se nakonec dovolali a oni nás pustili dovnitř. U mého pokoje, když jsem tam došla, se  najednou zjevil úplně jinej týpek a furt tam oplendoval. Tady vcházíte do pokoje z venku, není to uzavřená budova. A i když jsem byla na pokoji – stokrát zamčená!, tak jsem ho tam pořád slyšela, že tam je. Nevím, jak dlouho, ale šla jsem spát s rozsvíceným světlem, haha. Kolega říkal, že jsem mu  měla zavolat, já si to říkala taky. Taky jsem si ale říkala, že jsem paranoidní a o nic nejde. Nic se nestalo. Vysvětlení pro to nemám já, ani nikdo jiný. Toho týpka jsem nikde kolem už neviděla. A co k tomu napadá vás?

V Káthmá mě čeká už jen pár dní a zase pofičím zpět do Čech, abych se přidala k vánočnímu šílenství, ale víte co? Já vám na to peču! Těším se, jak vám vyžeru cukroví a vytáhnu vás někam na dobré víno 🙂 Napište mi, kdy se vám to hodí, ať můžu pomalu plnit kalendář.

Namaste!

 

Foceno před mým pokojem, to je výhled, co? haha. Ta fotka je důležitá pro tu čepici – můj dárek pro mě, je hezké mít se rád. Je to Merino, padne mi jako ulitá a hlavně mi udělala radost. To chceš!

a ta druhá divná fotka – to jezero s horami, to je to, co jsem v Pokhaře vidět měla, ale rozhodně neviděla. Prej je to ale fakt krásný krásný a hodně turistický městečko. A že fakt smůla, že tak pršelo, že je to neobvyklý. Mě zmokly dvoje boty a všechny ponožky, jak je nosím po dvou, holt život 🙂

    

 

Fotka dole: najdi Dorku :)) Já ty paní neznám!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *