Vše nejlepší a 3000 m.n.m

3 090 m.n.m. prave ted!!!

A Mirek slavi narozky, tak mel prekvapko a dostal dort! Prej to teda nekdo z mistnich proprasknul uz rano, ale i tak moc hezky. Tak si tu dlabem nepalskej dort upeceny primo tady a zapijime nepalskym rumem 🙂

Dnes to na vas trochu valim a koukala jsem, ze se nektere prispevky zprehazely, hmm, neda se nic delat. Po dlouhe dobe mame wifi :)) Ale pro poradek: dnes je 21. rijna a prej je sobota. Uz se tu horlive diskutovaly volby… povim vam, obcas bejt bez signalu a informaci je vlastne fajn!

Co je dulezite: Prekrocili jsme hranici 3000 metru nad morem. Zasnezene vrcholky se nam krasne priblizily, po vecerech se nam dost ochladilo a dnes poprve jsme videli MANASLU – tu nasi proste. Taky jsme zacali vic funet 🙂

Dnes jsme lezli hlavne do kopce – logicky. Pocasi furt super letni, jen k veceru zacne foukat studene a ted tu drepime uz celkem navleceni.

Prvni dnesni zastavka byla v Namrungu, tam jsme dali caj a nudlovou polevku. Jeste pred tim jsme se dobrovolne vyskrsbali do kopce k chramu – krasnej! To se asi jen tak nevomrzi.

K veceru jsme dorazili do LHO a uz prave koukame na Manaslu. Nevim jak, ale jeste jsme se vypravili na pulhodinovou prochazku k dalsimu klasteru, kde probihaly modlitby. To prej uz jen tak neuvidime. Jako komorni to bylo, ale moc fajn. Zpet uz potme. A konecne zaslouzena vecere!  Dal Bhat – boze, ten byl dobrej!

Zitra nas ceka pouze 3 hodinovy pochod – sice pouze, ale zas ty vejsky. Pujdeme do Sama – cca 3500 nad morem a tam zacne aklimatizace a co to znamena, at vite taky:

zitra teda pujdeme tedy jen kratce v porovnani s předchozími dni, ale odpo si dame odpoledni nekam jeste vys, na lehko k jezeru jmenem Birendra Tal a to je v 3700. V Sama zustaneme dve noci – juchuu, snad se vypere a uschne – druhej den pujdeme celodenni vylet aklimatizacni.

Aklimatizace: uz jsme zacali funet do kopcu a to bude pokracovat, nemelo by se to zhorsovat. Dalsi priznak je bolest hlavy, nechutenstvi, ale to nam zatim fakt nehrozi 🙂 a nevolnost, taky nespavost a pak vyse to kuze byt i malatnost a ztrata soudnosti. AHA!

Prevence je: hodne pit (nealko). Jsem mega rada za camel back, paradni vecicka. Jo a nepit alkohol. Jit pomalu, ono to teda rychle nejde a taky nesmime brat zadne leky – hlavne na bolest hlavy a nespavost. Veskere priznaky hlasit a to hned!

Jo a prej maj lidi tendenci skryvat priznaky, takze nemame bonzovat, ale pripadne upozornit, to jo. Drzte nam palce, at je nam vsem dobre. Dha na bád!

Vtipny je, jak uz mi spolupoutnici vedi o mem blogu, tak mi radi, co napsat. Akorat kdyz jim reknu, at si neco pamatujou a pak mi to pripomenou, tak ne vzdy to zafunguje :)) Nicmene dnes jo! Co se nestalo, probirali jsme pohory a jakou maj zivotnost – po nejake dobe se proste rozpadnou, odpadne podrazka. A nejcasteji nekde na ture. Abychom to meli i s primou ukazkou, Tondovi zacaly podrazky odpadavat. Coz neni prdel, jen my si z toho tu srandu porad delali 🙂 Ale vse dobry! Dnes tady koupil novy a dokonce vyslysel me prani a jsou tam aplikace do ruzovo fialova 🙂 Snad mu budou slapat dobre.

Jo a furt nespim poradne, takze dnes uz jsem hotovka, vsichni uz zase odpadli – je tu 20:46!!! No, vsichni – par z nas furt pari na netu 🙂

zkusim nejakou fotku este. Dalsi jsou na fejsu 😉

pa zas za nejakou dobu!

2 komentáře u „Vše nejlepší a 3000 m.n.m

    1. Dorka

      většinou jsme vstávali v 6 🙂 A noci byly krátký, i když jsme šli spát v 9 😀 (já si většinou četla)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *